Home
Home : Swedish Literature
 » Det Tomma Molnet: Kapitel 11: Den Dao-Odödlige
 
 

Kapitel 11: Den Dao-Odödlige

Fyrtiotre generationer Chan-Mästare har passerat sedan den Sjätta Patriarken höll Dharma-lyktan högt. Fyrtiotre generationer sökare har funnit Vägen, ledda av hans ljus.

Oberoende av hur övertygad en person är av en annan väg så kan han bli guidad av Chan. När solljus kommer in genom fönstret, lyser det inte bara upp delar av rummet medan andra lämnas i mörker. Hela rummet lyses upp av Solens Sanning. Så vem som helst, oberoende av vilken Väg han har valt, kan ta emot nyttan av Chan's ljus.

Ta det berömda fallet med Dao-Odödlige Lu Dong Bin.

Lu Dong Bin var den yngste och mest oåterhållsamme av alla Dao-Odödliga. Man kan faktiskt säga att han var ganska vild. Det är åtminstone så han började.

I sina dödliga dagar kallades han Chun Yang… från Jing Chuan som levde under slutet av T'ang Dynastin. Deta var mer än tusen år sedan, men den tiden var inte så annorlunda från våra dagar. Om en ung man ville komma upp sig, behövde han utbildning. I våra dagar skulle han skaffa sig en akademisk examen. Men på den tiden, var han tvungen att genomgå den avskydda De Lärdas Examination. Om man inte kunde klara denna examen, fick allvarligt överväga odling istället.

Nåväl, Chun Yang försökte tre gånger att klara De Lärdas Examination, och tre gånger misslyckades han. Han var frustrerad och deprimerad. Han visste att han hade svikit sin familj, och att han inte hade gjort mycket för sig själv heller. Det var sin egen proffessionella framtid han hade ödelagt.

Så Chun Yang gjorde vad många andra desperata unga människor gör, han började hänga i vin-butiker och försökte dricka ihjäl sig.

Den väg som alkohol tar gick i samma riktning för Chun Yang som den gör för alla andra: den gick rakt utför. Som man säger, först drack Chun Yang vinet, sedan drack vinet vinet, och sedan drack vinet Chun Yang. Han var i ganska dåligt skick när den Dao-odödlige Zhong Li Quan, råkade möta honom i en av dessa salonger.

Den Dao-odödlige blev intresserad av den unge mannen. "Istället för att försöka avkorta ditt liv med vin," sade han, varför försöker du inte att förlänga ditt liv med Dao?"

Istället för ett kort, eländigt liv erbjöd Zhong Li Quan Chun Yang ett långt, lyckligt liv. Det lät som en bra affär. Chun Yang kanske inte hade vad som krävdes för att bli en regerings-byråkrat, men han hade förvisso allt som behövdes för att pröva andlig alkemi.

Chun Yang hade inget annat att göra med sin tid så han hade gott om tillfälle att öva. Han var definitivt motiverad. Jag antar att han hade insett hur långt ner han hade kommit, att han hade nått botten, så att säga. När en människa inser att hon inte har något att förlora på att se på livet ur en annan synvinkel, är hon mera öppen för nya ideér.

Så Chun Yang hade motivationen och tillfället. Det återstod bara att skaffa melen. Och det var vad Zhong Li Quan erbjöd sig att bistå med. Han skulle lära honom de nödvändiga teknikerna.

Chun Yang gick in för bemästrandet av vad som kallas det Lilla Kosmiska Kretsloppet med liv och lust. Det är en kraftfull yoga-övning som använder sexuell energi till att förvandla slagget i den mänskliga naturen till Odödlighetens Guld. Han blev så bra på det att han kunde göra sig själv osynlig eller uppträda på två platser samtidigt… Det är ganska skickligt.

En dag beslöt han sig för att flyga över Chan-klostret Hai Hui som var beläget på Lu Shan-berget. Helgon och odödliga kan göra detta förstår ni. De är som piloter utan flygplan… eller fallskärmar.

Medan han flög omkring däruppe, såg och hörde han Buddhist-munkarna mässa och arbeta hårt utförande alla vanliga saker som Buddhist-munkar gör. Så, för att visa upp sina krafter och för att nedvärdera munkarnas företag, skrev han ett litet poem på väggen till kloster-klockans torn.

Med Juvel inuti min Hara's skatt,

Varje sanning blir mitt nöje.

När dagen är över kan jag koppla av

Mitt Sinne utan bekymmer att beskatta

Eran sinneslösa Chan all mening saknar

 Dålig poesi som denna. Sedan flög han iväg. Varje dag som Abbotten, Cahn Mästaren Huang Lung, tittade upp mot tornet var han tvungen att läsa denna hemska poesi.

En dag medan den tidigare Chun Yang - han var numera känd som den Odödlige Lu Dong Bin - flög omkring i trakterna av klostret såg han ett violett paraply-format moln stigande över klostret. Detta var en tydlig indikation att något mycket andligt var på gång så Lu Dong bin bestämde sig för att komme ner och ta sig en titt.

Alla munkarna var på väg in i Dharma-hallen så han förklädde sig bara som munk och följde dem in. men han kunde inte lra den gamle Abbotten Huang Lung.

"Jag tror inte att jag förklarar Dharman idag, "morrade Huang Lung. "Det verkar som om vi har en Dharma-tjuv ibland oss."

Lu Dong Bin steg fram och bugade arrogant för Mästaren. "Vill du vara så god," uppfordrade han sarkastiskt, "att upplysa mig om betydelsen av uttrycket, 'Ett vetekorn kan innehålla universum och berg och floder kan rymmas i en gryta.'" Lu Dong Bin trodde inte på det tomma, egolösa tillståndet. Han accepterade den felaktiga synen att egot på något vis överlever döden.

Huang Lung skrattade åt honom. "Se! En djävul vaktar ett lik!"

"Ett lik?" svarade Lu Dong Bin. "Hah! Mitt kärl är fyllt med Odödlighetens Elixir!"

"Du kan släpa ditt lik genom evigheten om du vill," sade Huang Lung. "Men se nu till att komma ut härifrån!"

"Kan de inte besvara min fråga?" hånade Lu Dong Bin.

"Jag trodde du hade alla svar du behöver," gläfste Huang Lung. Han mindes poemet.

Lu Dong Bin svarade med raseri. Han kastade sitt fruktade svärd, "Djävuls-slaktaren", mot Huang Lung; men Mästaren pekade bara med sitt finger mot det flygande svärdet och det stannade halvvägs och föll ofarligt till golvet. Den Odödlige var förstummad! Han hade aldrig föreställt sig att en Chan-Mästare kunde vara så kraftfull. Förkrossad föll han ner på sina knän för att visa respekt. "Snälla Mästare," sade han, "jag önskar verkligen att förstå."

Huand Lung blev mjukare mot honom. "Låt oss glömma andra delen av kok-grytan," sade han generöst. "Koncentrera dig istället på första delen. Samma sinne som ger form åt ett arrangemang av materia vilket det benämner 'ett vete-korn' är samma sinne som ger form åt ett arrangemang av materia vilket det kallar 'ett universum'. Uppfattningar finns i sinnet. 'Sinneslös Chan, som du tidigare benämde det, är faktiskt metoden att tömma sinnet på uppfattningar, på bedömningar, på åsikter, på ego." Så tillade han, förmodligen som han mindes poemet, "Särskilt uppfattningen om egot!"

Lu Dong Bin grunnade på svaret tills han plötsligt förstod det. Så länge som han gjorde åtskillnad mellan sig själv och andra, mellan önskvärda och icke önskvärda, mellan oviktiga och viktiga, var han förslavad av den begreppsmässiga världen. Han var mest en som skiljde mellan illusioner. Ingen vid sina sinnens fulla bruk vill vara det! Och förvisso vill ingen Dao-odödlig tillbringa sitt liv, eller all evighet, heller, väljande mellan lögner, bestämmande vilken som är mer övertygande än de andra.

Överlycklig flög Lu Dong Bin upp till tornet, suddade ut sitt gamla poem och ersatte det med ett annat.

Jag trodde jag hade bemästrat mitt lilla sinne,

Men det var precis tvärtom.

Jag sökte efter guld i bly

Men illusioner var allt jag fann.

Mitt svärd kom kraschande mot golvet

När Huang Lung pekade mot månen;

Jag såg ljuset, hans sanning den stack fram

Och räddade mig i grevens tid.

Upplysning, tyvärr, gjorde inte honom till en bättre poet.

Poängen, emellertid, är att Lu Dong Bin, trots att han var en Dao-odödlig, kunde dra nytta av Chan. Han uppskattade de Tre Juvelerna - Buddha, Dharma och Sangha - så mycket att han faktisk vann titeln Dharmas Väktare. Naturligtvis var det inte nödvändigt för honom att konvertera och kalla sig en Chan-man. Hela lärdomen av hans Upplysning var att namn är meningslösa, så han fortsatte att vara en Dao-odödlig. Men nu, eftersom han förstod så mycket mer, steg han omedelbart genom rangerna av de Odödliga; och fast han var den yngste av dem alla, blev han den mest prominente. Under hans inpirerade ledarskap, började Daoist-sekten i norr verkligen att frodas. Lu Dong Bin blev kallad den Femte Dao Patriarken i Norr.

Nere i syd, uppnådde en annan stor Daoist, Zi Yang, också Upplysning efter att ha läst Buddhistiska Sutror. Han blev känd som den Femte Dao Patriarken i Syd… men det är en annan historia.


Kapitel 11: Den Dao-Odödlige

 

next page Kapitel 12: Mo Shang

Top
Minnet av Mästaren Hsu Yun
Kapitel 1: Introduktion
Kapitel 2: Chan Träining
Kapitel 3: Att Nå Upplysning
Kapitel 4: Buddha's Blomster Predikan
Kapitel 5: Steg I Utvecklingen
Kapitel 6: Svårigheter
  Kapitel 7: Andning och Ställning
Kapitel 8: Uthållighet och Rådighet
Kapitel 9: Ordlös Överföring
Kapitel 10: Lekman Pang
Kapitel 11: Den Dao-Odödlige
Kapitel 12: Mo Shan
Kapitel 13: Sammanfattning

 
Last modified: July 11, 2004
©2004 Zen and The Martial Arts
inf@zatma.org